מה זה אומר להיות אגרן כפייתי

ההתמודדות כאשר יש בן משפחה אגרן כפייתי

אנשים רבים מוצאים את זה נאלצים להתמודד עם בן משפחה שהוא אגרן כפייתי. זה אולי נשמע כמו תופעה סבירה, תופעה עם סימפטומים שקל יחסית להתמודד איתם, אך זה לא מדויק. שכן מי שמתמודד עם אגירה כפייתית, הרבה פעמים מתמודד עם משהו עמוק יותר מזה.

אגרנות כפייתית כפי שאנחנו יודעים, זה מצב בו אנשים אוגרים חפצים, ציוד ודברים אחרים שאין להם צורך בו והם לא מוכנים להיפטר מהם. הרבה פעמים הם מספקים הסברים ותירוצים כמו “אני זקוק לחפץ הזה”, “בעתיד אצטרך אותו” או “אני אסדר את החפצים ואפטר מהם, לא לדאוג”.

אם הביטויים האלה נשמעים מוכרים, אז זה לא מפתיע. שכן, הם נשמעים דומים גם אם הוורסיה שלהם מעט שונה. בהקשר של התמכרויות “אני זקוק לזה, אני יכול לשלוט בזה, אני אגמל מזה”. מכאן אנחנו יכולים להבין עד כמה הבעיה של האגרן הכפייתי היא משמעותית. עד כמה היא לא פשוטה לטיפול, ועם מה אנשים שחיים לצד אגרנן כפייתי נאלצים להתמודד.

להיות אגרן כפייתי

לפני שנסביר על התמודדות עם אנשים אגרניים כפייתים, צריך לומר שלא מדובר באחוזים משמעותיים של אנשים. אנחנו יודעים על בין 2 ל-4 אחוז שמתמודדים עם אגרנות ברמות שונות. לא מספרים גבוהים כמו בתופעות אחרות. העניין הוא, בדומה לתופעות של התמכרות לאלכוהול או לסמים, גם פה, אי אפשר להיפטר מהבעיה לצמיתות. צריך כל הזמן להיות עם היד על הדופק בשביל שהיא לא תחזור.

כיצד אפשר להתמודד עם בן משפחה אגרן כפייתי

הדבר הראשון שצריך לעשות, זה להכיר בבעיה. כמו בכל התמכרות אחרת. הימנעות של אנשים מלהכיר בבעיות אצלם וכן אצל הקרובים שלהם. אם משהו לא בסדר, הם מספקים הסברים ולא פעם תירוצים. כי הם מפחדים לראות את התמונה האמיתית. חשוב מאוד להכיר בכך שיש בעיה ולהיות מוכנים להתמודד איתה.
כמו כן, חשוב מאוד להבין את מהות הבעיה ואת המקור שלה. אגרנות יכולה לנבוע מסיבות שונות. החל מבדידות, ביטחון עצמי נמוך, טראומות עבר, או הפרעות כפייתיות שונות ועוד. ברגע שיודעים מה מקור הבעיה ומה המהות שלה, כיצד היא משפיעה ביום יום, יהיה ניתן למצוא פתרון לאגרנות כפייתית בקלות יותר. שלב ההכרה במקור הבעיה, יאפשר לטפל בה בצורה הטובה ביותר.

שלבי הטיפול בבעיה

בשלב הראשון, יש להציף את הבעיה בצורה עדינה, בצורה נינוחה. אסור לגרום לצד השני להרגיש אשמה, השפלה או כל דבר אחר שיגרום לו להרגיש רע. צריך לגרום לו להרגיש שאתם איתו ואתם רוצים לעזור לו.
לאחר מכן, בשלב השני, חשוב ללכת אל מקומות שהם נשמעים הגיוניים. מקומות בטוחים וסבירים. למשל, אחת הסכנות הגדולות ביותר באגרנות היא התפרצות של שריפה או התפרצות של מחלות וזיהומים. חשוב להציג בפניו את האיומים והסכנות. גם אם זה אומר שאנחנו צריכים להקצין את התמונה בשביל להכניס בו פחדים שונים.
בשלב השלישי, יש לעודד טיפול מקצועי של פינוי חפצים מדירות. זו צריכה להיות המטרה העיקרית שלכם. נכון שאתם רוצים וצריכים לעודד פינוי של חפצים וציוד מהבית. אך זה לא יפתור את הבעיה עצמה. לשם כך, אתם צריכים לעודד את הצד השני לפנות אל טיפול מקצועי בשביל לטפל במוקד הבעיה. אתם יכולים לשם כך, לפנות בעצמכם לאנשי מקצוע ולקבל מהם עזרה כיצד להתמודד עם קרובי משפחה אגרנים. ניתן להיעזר בשירותי הרווחה לשם כך.
בשלב הרביעי, חשוב שתלוו אותו בתהליך הזה, אל תשאירו אותו להתמודד לבד.

כמו שציינו קודם, מדובר בסוג של התמכרות, אם הצד השני יהיה לבד, הוא פשוט יחזור לזה שוב ושוב. אם תלוו אותו בתהליך, הוא גם ירגיש שאתם שותפים שלו, וחשוב לא פחות, הוא ימצא בכם מישהו שאפשר להיעזר בו בכל שעת משבר.

קונה פריטים יפים

מקרים שקרו במציאות

אחת התופעות הנפוצות בקרב לא מעט אנשים, למרות שהיא לא זוכה בהכרח לחשיפה תקשורתית נרחבת, זו אגרנות כפייתית.

מדובר על הפרעה של ממש במהלכה אנשים אוספים בכפייתיות חפצים שונים שהם לא צריכים. חפצים שהם אפילו לא משתמשים בהם, אך הם פשוט לא מוכנים להיפטר מהם מסיבות שונות.

אין בהכרח מאפיין של טיפוס אחד לאנשים שהם ארגנים, אך בדרך כלל יכולים לאפיין אותם בעזרת מספר מאפיינים. למשל, ברוב המקרים מדובר על אנשים בודדים שחיים לבד (שכן אם הם חיים בזוג או במשפחה, סביר להניח שהאגרנות שלהם תפריע לאחרים והם יצטרכו להתמודד עם זה). אנשים שעברו קושי מסוים בחיים ומצאו בתהליך הזה פתרון נפשי עבורם, הרבה פעמים מדובר באנשים שחשים שאיש לא מתעניין בהם, איש לא מחבב אותם ואז הם מרגישים שאותם חפצים שהם אוגרים, מהווים בהם עניין או לחילופין, בזכותם, אנשים מתעניינים בהם. ישנה עוד שורה של מאפיינים שאפשר למצוא בקרב אגרנים.

לפני שנציג מספר מקרים של התופעה, צריך לומר, שיש הסבורים שאגרנות היא תופעה שלא נעלמת. אך אפשר לווסת את ההשפעה שלה ולצמצם אותה לרמה מינימלית של שליטה על חיינו. הכל כמובן שאלה, באיזה מצב אנחנו נמצאים ועד כמה אנחנו מעוניינים לקבל עזרה.

דוגמאות של מקרי אגרנות

המקרה הקלאסי הוא של אנשים שחיים לבדם. הם פשוט אוגרים כל דבר מבלי לזרוק כלום. זה אומר, שהם אוגרים גם את הזבל שלהם ולא זורקים אותו החוצה. הרבה פעמים זה אומר גם שהם יאספו דברים מהרחוב ויביאו אותם הביתה. מקרה קיצון זה של אגרנות, במסגרתו אנשים נמנעים מלהזמין חברים ובני משפחה, בין אם זה מבושה ובין אם זה מחשש שיגידו להם משהו.

מקרה אחר שנחשב לא פחות נפוץ, אגרנות של חפצים ממקומות שונים, כולל ממסעות קניות. לכאורה זה נשמע “אגרנות מסודרת” יותר, אך עדיין היא מונעת אפשרות לנהל אורח חיים סדיר וסביר. מדובר על מצב בו אנשים מנצלים את כל חלל המגורים שלהם בשביל לאגור דברים, הן דברים שהם אוספים מהרחוב, דברים שהם קונים, דברים שהם יוצרים, דברים ישנים ועוד.

ישנה גם מקרים של אגרנות מוצרים ספציפיים. אשר הרבה פעמים מלווה בסימפטומים של קניות בצורה קיצונית. למשל, יש אנשים שאוגרים זוגות נעליים. הם לא מוכנים לזרוק שום זוג שהם קנו אי פעם והם ממשיכים לקנות בלי הפסקה. זה יכול להגיע למצב שיש להם מאות זוגות בבית, למרות שהם משתמשים רק בזוג אחד או שניים.

צריך להדגיש, אגרנות איננה בהכרח מלמדת על קניות יתר. להיפך, לא מעט אנשים שאוגרים דווקא נמנעים מקניות ואחת הסיבות שהם אוגרים חפצים זה בשביל להימנע מהוצאות כספיות. לכן גם אנשים שחוו טראומות כלכליות שונות, ימצאו את עצמם אוגרים מתוך חשש שיום אחד שוב לא יהיה להם.

הסכנה שבאגרנות

מעבר לעובדה שאגרנות מונעת יכולת לנהל אורח חיים סביר, מונעת אפשרות לנוע בבית בחופשיות. אירוח חברים ובני משפחה כבר לא אפשרי, הרי שמדובר בתופעה מאוד מסוכנת. עם הזמן זה יוצר ריחות קשים, עובש והררי זבל שמביאים איתם מזיקים שונים. לא פעם האגרנות אפילו מובילה לנזקים בריאותיים, נזקים פיזיים ועוד. האגרן הכפייתי ובני משפחתו שחיים עימו יחד, עלולים לסכן את בריאותם.

לכן הבעיה היא הרבה יותר רחבה מאשר העובדה שהאגרן הפך את הבית שלו למחסן שמאכלס הכל. הוא יכול לייצר נזק לעצמו וכן לכל הסביבה. לכן צריך לטפל לא רק בסימפטומים של הבעיה, אלא גם בהשלכות שלה.

 

אנחנו בדרור פינויים התמודדנו מספר רב של פעמים עם מקרים שכאלה. בבקשה, אל תתביישו לפנות, יש פיתרון לבעיה ואנחנו כאן. אנחנו נהיה כאן קודם כל בשביל להקשיב, ואחר כך לעזור לכם לפתור אותה. צרו קשר עוד היום.

אולי יעניין אותך גם